top of page
Search

Ako som objavila svet talentov a osobného rozvoja

Updated: Nov 20, 2020

Keď som prvýkrát počula o téme „talentov“, napadlo mi, že na klavíri ešte trochu hrať viem, tak by to snáď mohlo byť aj pre mňa :) Ale talenty boli témou manažérskeho workshopu, takže druhý tip bol, že zrejme pôjde o hľadanie „hviezd“ v tímoch a bavenie sa o tom, ako si týchto ľudí máme udržať a spolupracovať s nimi tak, aby nestratili svoj entuziazmus a angažovanosť. Mýlila som sa, no nie úplne. Je to vlastne o porozumení a rozvinutí potenciálu, ktorý sa skrýva v každom z nás.


Korporácie sú často terčom zábavy kvôli rôznym vychytávkam, ktoré nájdete takmer v každej z nich – na poradách hráte manažérske bingo s korporátnymi buzzword-mi, krčnú chrbticu si rozcvičíte krútením hlavy pri čítaní interných smerníc, užívate si svoj tímlíderský „chlievik“ v organizačnej štruktúre alebo sa snažíte sám/samu seba presvedčiť, že fakt nevadí, keď na tej „prezke“ k vášmu projektu nie je vaše meno – hlavne, že sme tím! Napriek všetkým jej neduhom, pracujem v jednej takej korporácii už 16 rokov. Dokonca som spokojná a mám z toho radosť. A ako sa mi to podarilo?



Zlý, zlý korporát! Naozaj?

Recept na prežitie v korporáte je podobný ako ten od Cisárovho pekára: primerane schopností a pracovitosti, primerane šikovnosti, primerane trpezlivosti (ak chcete postupovať v organizačnej štruktúre, treba si počkať), primerane nebrať veci osobne (to kvôli vlastnej psychickej pohode), primerane zažmúriť oko nad nezmyselným taskom (pozn. prekladateľa z korporátčiny – nezmyselnou úlohou), primerane byť v správnu chvíľu na správnom mieste a prijať výzvu (pozn. prekladateľa – pracovnú úlohu, ktorú ste ešte nikdy predtým nerobili a nie je vo vašom popise práce) a primerane nezabudnúť, že máte aj vlastný život po práci. Recept si môžete primerane upraviť podľa seba.


Ďalšia, a možno najdôležitejšia, ingrediencia sú ľudia. Ja som mala zrejme šťastie na tých správnych. Veľmi rada sa učím a získavam nové skúsenosti a tým, že som v práci mohla postupovať, resp. prijímať nové výzvy (pozn. prekladateľa – pozri vyššie), som mala neustále výbornú motivováciu zotrvať a podávať čo možno najlepšie výkony. Lebo ma to stále bavilo. 


Začala som ako marketingová asistentka, no rýchlo sa zo mňa stala špecialistka. Po niekoľkých rokoch som sa stala manažérkou oddelenia, kde som mala na starosti komunikáciu v ČR aj SR, robila na kampaniach a viedla tím 10 ľudí. Posledné roky sa venujem predovšetkým online a content marketingu. Pomohla som nášmu korporátu priniesť na český a slovenský trh mobilnú aplikáciu, ktorá podporuje zdravý životný štýl, čo konkurencia doposiaľ nemala. No a keď nastal opäť čas posunúť sa ďalej a zdalo sa mi, že v rámci marketingu som už vyčerpala reálne možnosti, prišli do toho talenty. Naozaj musím konštatovať, že korporát ani zďaleka nie je zlý a vo svojich zákutiach skrýva množstvo príležitostí.



Nie je talent ako talent


Ako toto všetko súvisí s talentmi? Spomenula som už, že moja prvá skúsenosť s nimi bol workshop a potom interný projekt, ktorého súčasťou bol osobný rozvoj s pomocou metodiky CliftonStrenghts®. Rovnako som už spomenula, že "talentom" sa tomto prípade nemyslí vrodený dar napríklad na geniálnu hru na hudobnom nástroji alebo na kreslenie. Talentmi sú v tomto prípade vzorce prirodzeného myslenia, cítenia a správania sa. Absolvovali sme teda test, z ktorého nám každému vyšlo jeho vlastné poradie 34 talentov. Tie s najväčším potenciálom na 1. - 10. a s najmenším potenciálom na 25. - 34. mieste. Najskôr som tomu samozrejme veľmi nerozumela, no po konzultáciách začali veci do seba pekne zapadať.


Pochopila som, že príležitosti naučiť sa v korporáte niečo nové napĺňajú môj talent LEARNER, ktorý mám v TOP 10. Už ma nestresovalo, že motivujem ľudí prostredníctvom blízkych vzťahov (lepšie spolupracujem s ľuďmi, ktorí sú aj mojimi kamošmi) a môjho prirodzeného nadšenia z vecí, lebo mám v


 TOP 10 aj talenty RELATOR a POSITIVITY. Odľahlo mi, že sa nemusím nútiť viesť ľudí „tvrdou rukou“, lebo ovplyvňovacie talenty COMMAND alebo SELF-ASSURANCE majú u mňa nízky potenciál. Začala som jednoducho pracovať na svojich silných stránkach a prestala som sa sústrediť na drilovanie tých slabých, ktoré mi boli aj tak proti srsti. Pocit naplnenia a spokojnosti z dobre odvedenej práce narastal a narastá dodnes.


Pripúšťam, že som v korporácii mala aj ťažšie chvíle a premýšľala som, čo s pracovným životom ďalej. Po dlhých úvahách som prišla na to, že témy okolo talentov a pozitívnej psychológie ma veľmi bavia a majú pre môjho LEARNERa pripravenú kopu zábavy. Pohltilo ma to a keďže mi to prinieslo lepšie poznanie samej seba a tým aj pochopenie druhých, rozhodla som sa posúvať túto talentovo-pozitívnu energiu ďalej. Absolvovala som Talentový výcvik praktického využitia CliftonStrenghts® a rozširujem si prax ako konzultantka silných stránok.


Snažím sa pomáhať ľuďom spoznať samých seba a objavovať ich vlastný potenciál. Najviac sa teším, keď počujem, ako to aj im začína všetko zapadať „Ahá, tak to preto robím tieto veci takto!“. Super na tom je, že každý výsledok CliftonStrenghts® testu je správny. Umožňuje nám uvedomiť si náš prirodzený spôsob myslenia, cítenia a správania. Pomenúva množstvo vecí a situácií, ktoré sa okolo nás dejú a ukazuje nám, kde spočíva náš potenciál na úspech. Je len na nás, či ho chceme spoznať a či ho využijeme naplno.



71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page